Ljubljana, 4.1.2014 – Po dveh tekmovanjih (OP Kranja in Mengša) slovenskega rekreativnega tenis toura za leto 2014 lahko ugotovimo, da je sprememba pravila, ki pod določenimi kriteriji daje možnost, da na tekmovanjih slovenskega rekreativnega tenis toura zaigrajo tudi bivši tekmovalci, ni prinesla drastičnih sprememb. Na prvem tekmovanju v Kranju so nastopili štirje bivši tekmovalci – eden je izgubil v prvem kolu, dva v drugem, eden pa se je uvstil v polfinale. Igralca, ki sta izgubila v uvodnih kolih, sta igrala tudi v tolažilni skupini (torej med nekoliko slabšimi igralci), a tudi tam nista uspela zmagati. Na tekmovanju v Mengšu so v moški konkurenci  prav tako nastopili štirje bivši tekmovalci – dva sta izgubila v prvem kolu, eden v drugem kolu, eden pa je postal zmagovalec turnirja. Pri tem je treba povedati, da s svojimi rezultati ni odstopal, saj je bil v izgubljenem položaju že v četrtfinalu, pa tudi v finalu je le s težavo zmagal. Eden od bivših tekmovalcev je nastopil tudi v tolažilnem turnirju in v njem sicer zmagal, a je v treh tekmah imel razmerje dobljenih in izgubljenih iger 27: 20 (9/7, 9/7, in 9/6). Daleč od tega torej, da bi bi suveren. Eden od bivših tekmovalcev je nastopil v B turnirju in izgubil v polfinalu. V ženski konkurenci je nastopila ena bivša tekmovalka in se uvrstila v finale, kjer je v treh nizih izgubila proti prvi rekreativki Slovenije Lei Sunarič, pred tem pa je z 9/6 premagala drugo nosilko Karmen Kristan z 9/6 in osmo nosilko Evo Klampfer z 9/1.

Kot kaže, tekmovalna komisija DITS-a, ki izdaja dovoljenja bivšim tekmovalcem, ve, kaj dela, upamo, da bo tako tudi v bodoče. Prošenj za izdajo dovoljenja za igranje med rekreativci je pred državnim prvenstvom bilo kar nekaj, dovoljenje za igranje pa so med drugim dobili Jernej Mlakar, Aleksander Svoljšak, Ključar Uroš, Samo Skvarča in drugi, dovoljenja pa vsaj ze enkrat niso dobili Boštjan Kreutz, Žana Mandič in drugi.

Morda še tole – da nekateri igralci ne bi bili “obsojeni na večno igranje” v najboljšem primeru v drugem kolu (potem pa izgubijo z objektivno močnejšim nosilcem), nimajo torej možnosti osvojiti kakšnega od pokalov in vrednostnih bonov, se tekmovalna komisija v tem trenutku ukvarja z idejo, da bi pravilo “prvih 100 v turnirju A, ostali v turnirju B” spremenila v pravilo “prva polovica prijavljenih v turnir A, druga polovica v turnir B” ali celo “prva tretjina v turnir A, druga tretjina v turnir B,  tretja tretjina v turnir C”. Na ta način bi se krog dobitnikov nagrad razširil, razširil pa bi se tudi krog nasprotnikov. Pošljite nam vaše mnenje o delitvi prijavljenih igralcev na tenis-rekreacija@t-2.net. Samo skupaj lahko naredimo naš tour še bolj zanimiv za vse ljubitelje tenisa.

Na fotografiji je Peter Kavčič, prvi (in tudi zadnji, saj samostojne kategorije bivših tekmovalcev ne bo več) državni poletni prvak med bivšimi tekmovalci. Naslov je osvojil  julija 2013 v Kranju. Prvi in zadnji zimski državni prvak je Jernej Mlakar, naslov je osvojil januarja 2013 v Velenju.

By Anže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.