Velenje, 13.1.2014 – Na državnem dvoranskem prvenstvu v Velenju so bili včeraj v moški konkurenci na sporedu četrtfinalni dvoboji, v ženski pa samo še finalni dvoboj. V njem sta se pomerili prva in druga nosilka Damjana Damiš (Laško)  in Karmen Kristan (Vače pri Litiji). Igralki sta po zadnjem turnirju v mesecu decembru (OP Mengeš) zamenjali mesti na lestvici slovenskega rekreativnega tenis toura (Damiševa je prvič v svoji rekreativni karieri “skočila” na drugo mesto), zato je “v ozadju” boja za naslov  državne dvoranske prvakinje potekal tudi boj za drugo mesto na lestvici. Kristanova je že od samega začetka igrala v svojem značilnem slogu, z močnini začetnimi udarci in močnimi udarci z osnovne črte na poziciji forhenda je želela svojo nasprotnico “razbiti”, Damiševa pa je bolj stavila na zanesljivost in natančnost. Igralki sta bili v prvem nizu izenačeni, izmenjavali ste se v vodstvu, pri rezultatu 5/4 za Kristanovo pa je eni ali drugi igralki prvič uspelo narediti razliko dveh iger, kar je posledično pomenilo zmago Kristanove s 6/4. V drugem nizu je obramba Damiševe dokončno popustila, Kristanova je dokaj hitro prišla do vodstva 5/2, ki ga do konca tekme ni več izpustila iz rok – končni rezultat je bil 6/4, 6/3. Kristanova je tako osvojila svoj prvi naslov državne prvakinje, vknjižila kar 720 točk in znova zasedla mesto številka dve na jakostni lestvici slovenskega rekreativnega toura, kjer še vedno kraljuje Lea Sunarič iz Žalca.

V moških četrtfinalnih dvobojih se je največ dogajalo na igriščih številka 1 in 2 v balonu, saj sta prva nosilca Aleš Maček iz Radomelj ter Jernej Ajd iz Bistrice ob Dravi v dvorani zanesljivo opravila s svojima tekmecema Domnom Beršnjakom iz Velenja in Sašem Kačem iz Žalca, ki sta prvič zaigrala na kakšnem od tekmovanj slotoura in z nekaj odmevnimi zmagami tudi takoj opozorila nase. Če je Beršnjak s porazom proti Mačku s 6/3 in 6/3 lahko še kar zadovoljen, pa je Kač po porazu protiv Ajdu z dvakrat 6/0 prav gotovo hudo razočaran – po prikazanem bi si prav gotovo zaslužil kakšno igro ali dve, a Fortuna mu je kar nekajkrat obrnila hrbet. Precej hujši boj se je, kot rečeno, odvijal v balonu, kjer se je Dejan Robnik iz Kranja na igrišču številka 1 odlično upiral enemu od favoritov za končno zmago na prvenstvu Jerneju (Nejcu) Mlakarju iz Raven. Mlakarjevi projektili niso zadevali tako natančno, da jih Robnik ne bi mogel krotiti, zato sta bila tekmeca izenačena vse do rezultata 6/5, ko je Robnik pri rezultatu 30/30 naredil dve dvojni napaki po vrsti in zmago v prvem nizu “podaril” svojemu nasprotniku. V drugem nizu je Mlakar zaigral veliko bolj natančno iz zanesljivo, ohranil pa je hitrost svojih udarcev, in se po uri pol igranja s 7/5 in 6/3 razveselil uvrstitve v polfinale. Na “dvojki” je istočasno potekal kranjski obračun med Jožetom Gorencem in Timotejem Krajncem, v katerem je veliko bolje začel Krajnc, prvi niz se je končal kar s 6/1 zanj.V drugem nizu se je zgodil popoln preobrat,  Gorenc je Krajncu  vrnil z enako mero, zmagoviti slog igranja pa je ohranil tudi v odločilnem tie-breaku in na koncu slavil z 1/6, 6/1 in 10/5.

V prvem polfinalu med Jernejem Ajdom in Jožetom Gorencem nismo videli nič pretresljivega, bilo je 6/2 in 6/2 za prvega, v drugem polfinalu med Alešem Mačkom in Jernjem Mlakarjem pa je bila na igrišču prava “koljaža”. Prvi niz je Maček sicer uspel dobiti s 7/6, a posledice hudega boja so bile pri njem zelo hude, vse bolj in bolj je bil videti utrujen, prave moči za napad ni bilo. Mlakar je vseskozi narekoval tempo in pri tem ni niti najmanj popuščal, še celo nasprotno –  z nekaj neverjetnimi potezami je najprej odločil drugi niz v svojo korist, nato pa si v odločilnem tie-breaku priigral razliko s 4/0. Zadnji “žebelj v krsto” pa si je verjetno Maček zabil kar sam, saj je pri rezultatu 2/4 zgrešil povsem lahko žogo pri mreži in s tem zamudil priložnost za priključek. Do konca tekme je bil na igrišču samo še Mlakar, Mačku ni uspelo dobiti niti točke več.

Mlakar je s podobno agresivno igro nadaljeval tudi v finalu proti Ajdu (igralca sta se odločila, da bosta finale odigrala še isti dan), kar pa je tudi edini način, da premagaš Jerneja Ajda. Prvi niz se je Ajdova obramba dolgo časa držala odlično, a pri 5/5 popustila le za trenutek, kar je Mlakar znal izkoristiti in zmagati s 7/5. Pričakovali smo, da bosta dve težki tekmi v četrtfinalu in polfinalu pri Mlakarju pustili posledice, da bo nivo kvalitete igre padel, a smo se ušteli – v drugem nizu je podobno kot proti Mačku svojo igro samo še stopnjeval, drugi niz celo dobil brez izgubljene igre in na koncu zmagovito dvignil pokal za naslov dvoranskega državnega prvaka za leto 2014.

Poglejte končne rezultate državnega prvenstva v Velenju TUKAJ.

By Anže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.