Ljubljana, 27.1.2014 – Na tekmovanjih slovenskega rekreativnega tenis toura se igra samo v absolutni starostni kategoriji, saj so tekmovanja v prvi vrsti namenjena igralcem tenisa starosti od 18 do 35 let, ki nimajo dovolj kvalitete, da bi igrali na članskih tekmovanjih Teniške zveze Slovenije, prav tako pa zaradi “mladosti” ne morejo igrati na tekmovanjih za veterane (kot veste, je starostna meja za igranje na veteranskih tekmovanjih 35 let).

V zadnjem času smo s strani starejših članov našega društva dobili veliko pobud, da bi organizirali tekmovanja tudi v kategoriji veteranov, saj starejšim “ni ravno zabavno” igrati s 30 in več let mlajšim nasprotnikom, ki “teče kot zajec na Duracel baterije” – radi bi se merili s sebi, vsaj po starosti, enakimi!  Zaradi tega je naše društvo Teniški zvezi Slovenije in veteranski organizaciji že pred časom poslalo pobudo, da bi v sklopu rekreativnih tekmovanj organizirali tudi nekaj tekmovanj za veterane, do kakšnih konkretnih dogovorov pa še ni prišlo. Tekmovalna komisija našega društva že kar nekaj časa “premleva” različne opcije: ali naj se starostne kategorije razdeli na 5 ali 10 let? Bi bilo v moških kategorijah najbolj smiselno igrati v starostnih kategorijah 40+,  50+ in 60+ ali morda samo v kategorijah 45+ in 55+?  Kaj pa ženske kategorije: delitev na 45+ in 55+? V tem pogledu bi bilo zelo smiselno slišati tudi igralce same, zato vas prosimo, da nam pošljete svoje mnenje in predloge. Razprava na to temo bo tekla vse do konca meseca februarja, meseca marca bomo objavili, kako naj bi se tekmovanja za veterane dejansko igrala, prvo poskusno tekmovanje za veterane pa naj bi bilo organizirano že meseca maja 2014. Seveda bomo za vse veteranske kategorije vodili samostojno lestvico, najboljši bodo dobivali pokale, itd. Kako se bo vse skupaj “ujelo” z obstoječim sistemom veteranskih tekmovanj, v tem trenutku še ni čisto jasno…upamo, da ne bo prišlo do situacije, ki jo imajo boksarji: svetovni prvak po verziji WBC, WBA, IBO, UBA, itd.

Prav tako smo v zadnjih tednih dobili nekaj pobud, da bi organizirali tekmovanja tudi v konkurenci dvojic. Jasno je, da dvojic zaradi časovnih omejitev ne moremo izpeljati skupaj s tekmovanjem za posameznike, dvojice morajo biti samostojna tekmovanja. Pri izvedbi tovrstnih tekmovanj je še največja dilema, ali v konkurenci dvojic voditi samostojno lestvico ali rezultate upoštevati za lestvico za posameznike. Če bi tekmovanj za  dvojice na leto organizirali vsaj pet, šest, bi bilo smiselno voditi samostojno lestvico za dvojice, sicer ne. Kvaliteto neke dvojice (pomembno za določanje nosilcev, razvrstitev v A ali B turnir) bomo določili na podlagi uvrstitve na lestvici za posameznike (seštevek uvrstitev obeh igralcev). V primeru, da bo prijavljenih dvojic veliko, bomo podobno kot na tekmovanjih za posameznike  tudi v konkurenci dvojic organizirali najmanj dva kvalitetna nivoja (A in B turnir). Tudi tu vas prosimo, da nam pošljete svoje mnenje in predloge, skupaj bomo najlaže organizirali tak sistem tekmovan za dvojice, ki bo zanimiv in ki bo pritegnil čim več igralcev.

By Anže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.